Column bij ParaVisie: Liefde voor jezelf

‘Liefde voor jezelf’, regelmatig schrijf ik dit bij een mooie afbeelding voor social media en spreek ik het uit tegen mensen die mij benaderen voor een telefonisch consult of in de praktijk.

Ach…, ook mezelf moet ik er regelmatig op aanspreken. Zeker als hoog gevoelig persoon! Wat niet meevalt. Je betrapt jezelf dat je in de meest verschillende situaties de neiging kunt hebben te handelen uit de behoefte van anderen.

In plaats van eerst eens tot jezelf te komen en na te denken of je wel op de behoefte van de ander in moet gaan? En wie je er uiteindelijk mee helpt? En help je echt? Maar oefening baart kunst. Je hebt nu eenmaal patronen die erin geslopen zijn. Hoe ontdek je je eigen patronen en vooral hoe doorbreek je deze? ‘Liefde voor jezelf’, wat is dat eigenlijk? En hoe doe je dat? We zijn toch allemaal mensen. Zo had ik laats een lieve vrouw aan de telefoon: Angelique. Zij liep vast in een relatie. Een nogal destructieve relatie en ze had een duwtje nodig, want eigenlijk wist ze het zelf allemaal al. Maar ze hield zoveel van hem. En als…

Ja ‘als’, maar ‘als’ gebeurde al twee jaar niet. Ze had haar vriend Erik drie jaar geleden leren kennen. In het begin zette hij haar op een voetstuk. Hij adoreerde haar. Belde een paar keer per dag, vertelde hoeveel hij van haar hield. Vroeg wat ze aan het doen was. Angelique voelde zich een prinses. Zijn prinses. Dit was een gevoel dat niemand haar eerder had gegeven. Gaf haar leuke cadeautjes en was attent. Ze besloten na een jaar samen te gaan wonen. De eerste maanden was het nog leuk, maar toch sloop er een andere sfeer in de relatie. Angelique begreep er niets van. Ze ging steeds meer haar best doen, maar Erik had steeds minder aandacht voor haar. Hij negeerde haar steeds vaker. Ging zijn eigen gang en zo kwam deze relatie in een negatieve spiraal terecht. Er speelde nog veel meer. Ze had een onderbuikgevoel. Er klopte iets niet meer. Terwijl ze ondertussen steeds verder in deze neerwaartse spiraal was gezakt.

Erik was haar niet trouw. Ze had in zijn telefoon gekeken. Dat was heel pijnlijk voor Angelique. Ze wilde het eigenlijk niet geloven. Dat was ook haar eerste vraag toen ze mij belde. Of haar Partner vreemd ging. Tja…, wat moet je als Medium aan de andere kant dan antwoorden? Daar zal ik dan ook nooit antwoord op geven. Het is namelijk niet aan mij om te stoken in een relatie. Ook al weet je dingen, je weegt altijd af wat je wel en niet vertelt. Je hebt een verantwoordelijkheid. Je kunt iemands leven niet even op zijn kop zetten. Maar wat ik wel deed met de vraag, is vragen waarom ze mij daarover belde? Het feit was dat ze met deze vraag rondliep en ze bij mij bevestiging zocht. Ik vroeg haar wat haar dat over haar situatie vertelde en het vertrouwen dat er nog was in deze relatie. Ze begon te huilen en alles kwam eruit.

Mooi! Dat was in dit geval precies mijn bedoeling. Heldervoelen, helderzien is prachtig, maar soms moet je het invoelende vermogen op een andere manier inzetten. Eenmaal haar verhaal vertelt, kon ik met haar aan de slag. Ik vertelde dat zij ‘please’-gedrag is gaan vertonen, omdat zij geen bevestiging meer kreeg. Angelique is in ‘de val’ getrapt afhankelijk te worden van de goedkeuring van de ander. Van de hunkering naar liefde, goedkeuring en erkenning. Nu is het niet zo dat Angelique alle blaam treft, want Erik heeft namelijk ook een issue. Je trekt altijd een ‘gelijke’ aan als je gevoelig bent. Je trekt aan in hetgeen je nodig hebt om te kunnen groeien of waarin jij je schijnbaar veilig lijkt te voelen. Als je zelf nog veel isseus hebt, trek je vaak een ander aan of een situatie waarin er in het tegenovergestelde eenzelfde soort issues spelen. Erik had namelijk bindingsangst. Angelique verlatingsangst.

Er is vanuit Angelique nog geen knoop doorgehakt. Dat heb ik haar ook afgeraden. We hebben afgesproken dat we komende periode één keer per week even bellen. Om Angelique eerst stap voor stap weer bij zichzelf te laten komen. Kijken of we zaken kunnen repareren of dat ze alsnog haar beslissing neemt voor zichzelf te kiezen en deze relatie te verbreken. Dat zal aan Angelique zijn. Maar eerst dient ze liefde voor zichzelf terug te vinden. Dat is geen snelle makkelijke weg. Maar ik voel mij vereerd en dankbaar dat ik haar hierin een stukje op weg kan helpen met wat simpele opdrachten, gesprekken die we voeren en meekijken waar haar emotionele wonden vandaan komen. Ze is verbaasd dat ik ze zo gedetailleerd kan benoemen. Ik inmiddels niet meer. Maar ik zit wel in een heel dankbare stoel. Dat mensen mij het vertrouwen geven een blik in hun ziel te mogen werpen en dat ze emotioneel ook blokkades laten zien en dat ik ze inzicht in zichzelf kan geven.

Eerst terug naar jezelf en in de liefde voor jezelf groeien, voor je vanuit liefde voor jezelf in deze situatie een echte beslissing kunt nemen. Als Angelique toch beslist te stoppen met deze relatie, dan is ze in ieder geval weer een stuk krachtiger en kan ze de situatie ook veel beter aan.

Wat een prachtmens! Dappere Angelique. Eindelijk kan ze de verbinding met zichzelf gaan herstellen. Ik kijk uit naar onze volgende gesprekken.

Wees lief voor jezelf! Dan ben je dat ook in waarheid naar de ander!

Mireille

Informatie over Mireille: www.mediummireille.nl
Meer Columns zie www.paravisie.nl