Van aantrekken en afstoten naar yin en yang tot bindingsangst-Verlatingsangst, tot vrede in jezelf
Ik kan i.v.m. Valentijn natuurlijk een enorm romantisch verhaal schrijven,maar ik ben vooral geïnspireerd door alle gesprekken en consulten die ik inmiddels heb mogen geven over het onderwerp liefde.
Hoe vaak ik dit onderwerp niet bespreek tijdens mijn consulten in de praktijk en in een telefonisch consult.Of de vraag krijg; komt hij of zij nog bij mij terug? Uiteraard is dit niet een verhaal wat bij iedereen speelt, maar in deze tijd komen wij, spiritueel consulenten, dit vaak tegen tijdens een consult. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die de liefde en het avontuur zonder angst aan durven gaan. Energie trekt energie als een gelijke spiegel aan.
Herkenning
Verliefd worden en verliefd zijn, je hoofd in de wolken en eindelijk die ene man of vrouw te hebben gevonden. Hoe lekker kan dat zijn? Je hele wereld staat even op zijn kop. Met een verliefdheid worden er in eerste instantie hormonen en neurotransmitters aangemaakt en geactiveerd in de hersenen zoals: fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine, als degene zijn onderwerp van verliefdheid ziet. (bron: Wikipedia)
De hormonen die vrijkomen zijn” verslavend”, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien en bij zich wilt hebben. Het is een emotionele reactie, die aangestuurd wordt door de hormonen, die door het verliefdheidsgevoel aangewakkerd worden. Bijna iedereen kent deze uiteraard wetenschappelijke verklaring van verliefdheid.
Energetisch hebben we ook met chakra’s te maken. Deze schieten alle kanten op. Herkenning, veiligheid en erkenning van je innerlijk wezen spelen daarbij een grote rol.
Liefde, dat is “een eerste” behoefte van de mens. Liefde, erkenning en herkenning. Je voelt het diepste in jezelf weer, door je verliefdheid. Je bent er van overtuigd dat dat door de ander komt. Dat is natuurlijk wel en niet waar. Daarover later meer in dit artikel.
Ons innerlijke wezen wil samenzijn, wil de andere helft voelen en ervaren. Onze oer-behoefte is samenzijn, liefde voelen, bescherming en verzorging, voelen, voortplanten. De vrouw kijkt bewust of onbewust naar de kwaliteiten van een man. Bijvoorbeeld of de man een geschikte partner is als vader van haar jongen. Is de man krachtig en sterk genoeg of kan de man voor mijn gezin zorgen en mijn gezin en jongen beschermen.
De man is van uit ons oer-bestaan een jager, hij jaagt op zijn prooi, hoe moeilijker de prooi, hoe spannender het wordt voor de echte jager. Want hoe groter de prooi, hoe groter de man is als hij zijn prooi heeft. Eigenlijk weten we dit allemaal allang, maar vergeten we dat weleens. Met die stofjes die worden aangemaakt is dat hetzelfde. We worden verliefd, hormonen gieren door ons lijf, en we verliezen de controle over ons gevoel. We raken “verslaafd” aan dat gevoel, het willen krijgen of het willen ontvangen.
In deze tijd weten we veel meer over energieën, bindingen, verbanden, energetische bindingen en verbanden, zielsrelaties, soulmates, tweelingzielen, karma, chakra’s en wat dat allemaal kan doen.
Aantrekken en afstoten
Dit onderwerp is helemaal van deze tijd. Aantrekken en afstoten. 2 mensen hebben elkaar ontmoet en vinden elkaar leuk. Er is een enorme aantrekkingskracht en de verleiding is sterk genoeg. Deze mensen, zielen, wezens, ontmoeten elkaar nog een paar keer en zijn inmiddels intiem geweest met elkaar. Wat veel mensen niet weten is dat door seksueel intiem contact er een energie-uitwisseling ontstaat en je je energie overdraagt aan elkaar. Hierdoor worden je chakra’s geprikkeld en kun je een deel van jezelf verwarren met de energie van de ander.
Dat heeft met je eigen sensitiviteit te maken en of je het wel of niet opmerkt. De ene mens is spiritueel veel verder ontwikkelt dan de andere mens. Daarnaast is de ene persoon veel sensitiever dan de ander om dit ook op te merken bij zichzelf. Ook geeft het zo’n energetische kick, in combinatie met de hormonen en alle andere stofjes die loskomen en gieren door het lichaam, dat je daar van wilt genieten…. Totdat…
Er ontstaat een sexuele relatie, nu mag de emotionele relatie gaan volgen.
Je wilt wel een binding maar toch ook niet. Je wordt onzeker en verlangt als geen ander naar die verbinding. Je bent bang voor de verbinding. De energie-uitwisseling die heeft plaatsgevonden doet haar werk. Je bent “verslaafd” aan het gevoel dat de energie-uitwisseling je geeft. Je hoofd en je verstand weten het even niet meer, maar als je je gevoel achterna gaat en vanuit je hart gaat handelen, ben je de controle kwijt.
Wil je je wel met deze man of vrouw binden, zie je een langdurige relatie voor je, is dit wat je echt wilt? Er is nog een weg terug. Zeker na een aantal relaties en op een bepaalde leeftijd gaat angst parten spelen. Ervaringen uit je jeugd en uit eerdere relaties gaan een rol spelen in je angst. Je angst wordt gevoed, maar het gevoel stuwt je voort. Wie gaat winnen? Je gevoel, je verlangen of je angst? Je verstand weet het inmiddels niet meer. Je bent aan de leeuwen overgeleverd.
Jij stoot hem af, terwijl hij je aantrekt. Op het moment dat jij over je over je angsten heen zet en hem toelaat, trekt hij zich terug. Dan vormt zich vaak in een vicieuze cirkel die niet doorbroken lijkt te worden. De hamvraag, ben jij wel klaar voor die relatie en is hij er wel klaar voor? Wat is in deze de spiegel waarin je kijkt en wat je hebt aangetrokken? Dat is het lastigste van alles, naar jezelf durven kijken en jezelf onder ogen durven komen. Wel levert het je een heleboel op als je het aandurft de confrontatie aan te gaan met de spiegel die zich reflecteert in de situatie waarin je verkeert. En de beloning ben jijzelf!
Bindingsangst en verlatingsangst
Door het leven heen, maken we een reis, vol ervaringen, die in ons systeem staat gegrift. Die ons gevoelsleven en ons innerlijke kind vormen. Bij een groep mensen (best een grote groep) is het innerlijke kind verstopt en afgeschermd. Uit overleving en veiligheid. We zijn ons diepste gevoel gaan beschermen en afschermen. “Beschadigingen” die in onze jeugd zijn ontstaan door een bepaald gemis dat je iets niet hebt gekregen van een of beide ouders. Zij hebben jou opgevoed naar kunnen en naar wat zij zelf te bieden hadden. De patronen die zij zelf ontwikkelt hebben. Niet wetende of beseffende dat daardoor in jou ook een patroon zou kunnen ontstaan.
Dit kan enorm veel oorzaken hebben en zou te veel zijn om hier even in een paar regels op te schrijven. Denk maar aan het in de steek gelaten voelen als kind door je ouders, een belofte die niet nagekomen is, eeuwige ruzies, gescheiden ouders, een vader of moeder die vreemdging. Een van de ouders die het nodig vond (onbewust) om de (levens- of relatie-) problematiek met jouw als kind te bepreken, in plaats van dat je onbezorgd kind kon zijn.
Ook bijvoorbeeld de verwachtingen die bij jouw neergelegd zijn door een of beide ouders, dat jij dingen moest waarmaken. Dat geeft een enorme druk en kan een mens enorm gaan blokkeren. Ga er van uit, dat geen enkele ouder dit met opzet deed of doorhad. Door de jaren heen ontwikkel je onbewust patronen die je destructief maken in een relatie tot de ander. De relaties met jezelf en je innerlijke kind is eigenlijk verstoord.
Dan kom je in de fase met aantrekken en afstoten, bindingsangst en verlatingsangst. Deze twee hebben een dikke relatie met elkaar, je bent in een proces en spiraal belandt waar je alleen uit kunt komen door het aan te gaan met jezelf. Door er genoeg van te hebben dit weer mee te moeten maken. Zolang je niet bereidt bent hier naar te durven kijken, er uit te durven stappen, blijf je dit tegenkomen en blijf je hangen in een neerwaarts spiraal. Tot je er schoon genoeg van hebt en het kwartje gaat vallen.
Het innerlijk kind
Je innerlijke kind helen, hoe doe je dat? Wat is een innerlijk kind? Het innerlijke kind helen en de afwijzing van je innerlijke kind onder ogen zien is geen makkelijke klus om jezelf cadeau te geven. Het betekent hard werken, naar jezelf durven kijken, je pijn te durven voelen en onder ogen te komen. Het vraagt moed en vertrouwen in jezelf. Vanuit de oorsprong zijn wij een volledig en volwaardig mens en wezen, zonder beschadigingen en angsten. We zijn in onze opvoeding afhankelijk van onze opvoeders geweest en vertrouwden hier volledig op. We hadden ook geen keuze, we waren immers afhankelijk van hen waarbij wij ons volledig veilig moesten voelen.
Vanuit de schepping en bezieling als mens voelen en ervaren wij onze emoties. Bijvoorbeeld: vreugde, liefde, boosheid, blijheid, angsten, verdriet en noem maar op. Als deze emoties naar boven komen in ons gevoel is het van oorsprong of nature zo dat wij deze willen uiten, om in balans te komen en onze veiligheid te ervaren. Als je deze wilt uiten en het wordt de kop ingedrukt met een beschuldigende vinger of bijvoorbeeld de opmerking ‘stel je niet aan, wat een onzin’, dan voel je je als kind niet serieus genomen, afgewezen en begrepen. Je snapt er niets meer van, want je handelt naar je voelen. Je voelen is van nature aanwezig en het vertrouwen in de veiligheid van je opvoeders ook.
Als kind ben je zo kwetsbaar en afhankelijk van je omgeving, van de mensen die je grootbrengen, van hun emoties, handelen, inzichten en eigen denkwijze, dat je gemakkelijk bedenkt dat jij de schuld bent van alle problemen in je omgeving. Je raakt van slag door de stemmingen om je heen. De afwijzingen die je krijgt als jij je emoties wilt uiten of de aandacht die er niet voor jou persoonlijk op dat moment is.
Door bovenstaande ben jij gaan denken dat jij er niet mag zijn, dat je er niet toe doet. Je bent gaan denken dat je de moeite niet waard bent en er voor jouw geen liefde is en ruimte voor liefde. Die liefde die je juist als kind zo hard nodig hebt om je veilig genoeg te kunnen voelen. Om je gekoesterd te voelen.
‘Ik zal wel niet lief geweest zijn’ of ik doe het altijd fout en verkeerd. (verwachtingen). De pijn van het gevoel van afwijzing en niet te voldoen aan het beeld dat je denkt dat je moet zijn is dan is zo groot, dat het innerlijke kind geen contact meer wil maken. Het innerlijke kind sluit zich af en voelt zich in de steek gelaten. Het innerlijke kind weet zich geen raad met deze gevoelens, het gevoel niet goed genoeg te zijn, en sluit en schermt zich volledig af. Niet wetend dat het contact met het innerlijke gevoel, het innerlijke pure kind hierdoor in een soort isolement raakt, waar later patronen door ontstaan. Het kind neemt zich op het moment van afsluiten voor, later als ik groot ben, dan…
Alleen onderweg naar het groter worden, weet je niet meer hoe je het contact moet maken, laat staan moet en kunt herstellen.
Het innerlijke kind ontwikkelde verschillende overlevingsstrategieën, die toen “nodig” leken om onszelf te beschermen tegen te pijnlijke situaties. Want die pijn en het gevoel van niet veilig zijn, is een enorme grote pijnlijke angst en ervaring.
De onverwerkte emoties uit onze kindertijd beïnvloeden ons vaak nog steeds in het heden en beïnvloeden onze patronen, angsten en daarmee ons handelen.
In de aantrekking en afstoten, de bindingsangst en de verlatingsangst, zijn dit de aspecten die een grote rol spelen om wel of geen relatie aan te gaan en ons over te durven geven, uit onbewuste angst voor die pijn. De angst en pijn verlaten te worden, de angst en pijn, gebonden te worden en op onze kop te krijgen om afgewezen te worden.
Bindingsangst is bang voor de verwachting waar hij of zij niet aan denkt te kunnen voldoen, en afgewezen te worden. Verlatingsangst is bang om in de steek gelaten te worden en heeft de neiging zich volledig aan te passen, de ander te pleasen en over zijn of haar eigen grenzen te gaan, om niet in de steek gelaten te worden. Eigenwaarde, zelfrespect, zelfinzicht en eigenliefde zijn de sleutelwoorden. Zolang je dit niet repareert, zul je blijven zoeken naar de perfecte partner. Iedere partner zal iets mankeren. Ben jij bereid een relatie aan te gaan, durf jij het echt aan? Ben je bereid je angst om pijn gedaan te worden te overwinnen, durf jij het aan je angst om verlaten te worden te overwinnen? En durf jij het aan de angst om afgewezen te worden door iets niet goed te doen en om niet aan alle verwachtingen te voldoen, te overwinnen.
Je zult blijven zoeken naar je andere helft, die je niet zult vinden zolang jij jezelf niet repareert. Die andere helft is je innerlijke kind, waarmee je jouw relatie mag herstellen.
Bindingsangst en verlatingsangst zijn broer en zus en trekken elkaar als tegenpolen aan. Zolang je dit niet ziet en doorhebt blijf je dergelijke dingen aantrekken. Verlatingsangst blijft pleasen en bindingsangst gaat vaak andere seksuele contacten aan om niet emptioneel te hoeven binden.
Mocht je dit bij jezelf herkennen en kunnen erkennen en wil je hier vanaf? Dan zit er maar een ding op… Aan de slag!
Dit kun je zelf oppakken of samen met een vertrouwenspersoon die ervaringsdeskundige is en deskundige met het innerlijke kind werk. (verschillende consulenten van Puur Medium zijn hier deskundige in en kunnen jou bijstaan, op weg helpen en de juiste tools meegeven om het aan te gaan. Ook kun je een korte periode een stukje begeleiding krijgen als je daar zelf voor kiest)
Later meer over “herstel en helen” van je innerlijke kind (zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfrespect) op deze website.
Zielsliefde, tweelingziel of niet?
Is het mijn zielenmaatje, is het mijn tweelingziel, zielsliefde of soulmate? Dat weet jij zelf direct en het beste. Je herkent hem of haar direct. Zelfs als je normaal afkeer van een bepaald type hebt.
Een soulmate, zielsliefde, zielenmaatje of zielsliefde, in welk hokje het ook past of niet, dat is misschien niet het belangrijkste. Belangrijk is dat je geraakt bent. Een soulmate, zielenmaatje, zielsliefde kenmerkt een karmische band. Die band herken je direct bij het zien en voelen van elkaar. Je ziet in elkaars ogen en er ontstaat direct een verbinding die je bijna niet meer los kunt maken. Je hebt beide lessen te leren en een meestal oud karma op te lossen. Karma is geen straf, maar een leermoment dat net zo lang terug komt tot je je huiswerk gemaakt hebt en je les geleerd hebt. Dan heb je er genoeg van en de boodschap begrepen.
Je zet bij elkaar dingen in werking door de sterke energetische verbinding. Het effect van een dergelijke ontmoeting en verbinding is vaak velen malen heftiger dan andere ontmoetingen. Het kan zelf verslavend werken en loskomen is een grote uitdaging. De band zal altijd blijven, echter kan deze wel minder worden als je klaar bent en los durft te laten, zodat je verder kunt, of beide op dezelfde frequentie zit dat je beide voor elkaar kunt kiezen en echt samen kunt smelten. Daarvoor dien je dicht in elkaar frequentie qua trilling, wijsheid en niveau te zitten.
De kunst is om in iedere vorm van welke relatie dan ook, in de spiegel te durven kijken. Waarin wordt jij getriggerd? Wat geeft jou een bepaald gevoel? Wat maakt de ander in jouw wakker? Alles dat je ziet, voelt en ervaart is namelijk wie jij bent en dat ben je zelf.
Op onze collega-gespecialiseerde lijn www.puurtweelingziel kun je meer informatie teruglezen over zielsliefde, tweelingzielen, soulmates, karma, kundalini, loslaten, innerlijk kind en meer.
Yin en yang
Yin en yang, als ik even op Wikipedia lees staat er het volgend beschreven: Yin en yang (☯) zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.
Het universum; alles wat er is en niet is, wordt de Tao (of Dao) genoemd. De Tao is niet te kennen, te begrijpen of te duiden. De Tao manifesteert zich in 2 tegengestelde waarden: yin en yang. Dit zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad; beide waarden bestaan slechts in relatie tot elkaar. Je kunt ‘lang’ uitsluitend lang noemen in relatie tot ‘kort’; beide kunnen dus niet afzonderlijk (op zichzelf) bestaan.
Yin wordt in verband gebracht met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat zonder oordeel voor de vrouwelijke natuur. Yang wordt in verband gebracht met de heldere zon en komt zonder oordeel overeen met de mannelijke natuur.
Yin: de donkere zijde van de berg en yang: de lichte zijde van de berg. Yin en yang zijn de uitdrukkingsvormen van de Tao en hebben op zichzelf geen waarde. Je kan dus nooit een yin- of yang-mens zijn in absolute zin!
Yin en yang worden in de regel met respectievelijk zwart en wit aangegeven. Yin en yang zijn ‘gevangen’ in een cirkel, dat symbool staat voor de tao; taoïsme, het Taijitu (太極圖), ook bekend als het T’ai Chi-symbool. (bron: wikipedia)
Waar het om gaat is de Yin en Yang in jezelf te leren vinden. De ander in de relatie met jou en jij in de relatie tot de ander in balans te krijgen en het magnifieke ervan in te zien. Het universum is briljant. Zo is dat ook met een verwant waarmee je korter of langer een relatie mee hebt en ervaart. Je triggert elkaar, je laat elkaars donker en elkaars licht zien aan de ander en aan jezelf. Je kunt daar voor weglopen, je kunt er ook naar kijken, het opnieuw ontdekken, de “grap” ervan inzien en de uitnodiging accepteren de balans in jezelf te ontmoeten.
Als je die balans eenmaal gevonden hebt, is het niet de bedoeling dat je de ander nodig hebt om je balans te houden, dit moet je ook kunnen zonder afhankelijk te zijn, maar elkaars tegenkracht ontmoeten, is een reset van wie je was en waar je naar mag kijken.
Dit kan enorm heftig zijn en je hele wereld op zijn kop zetten. Vaak zie je nog dat mensen het eng vinden en ervan weglopen. Die durven zichzelf nog niet te ervaren en te voelen, de emoties en gevoelens zijn te verwarrend en te heftig. Dat heeft met het healings- en bewustzijnsproces te maken van de persoon. Laten we daarbij het innerlijk kind en de groei en heling daarvan ook niet uit het oog verliezen.
Sluit vrede in jezelf
Peace, vrede, innerlijke rust en leven zonder innerlijke strijd en oorlog. Sluit vrede met jezelf en het leven. Sluit vrede met de ander, zeg dank je wel voor iedereen die als een pion op jouw speelbord heeft gespeeld om jou iets te leren. Zeg dank je wel tegen de kosmos, tegen God, of het universum. Wie je ook wilt danken en zeg dank je wel tegen jezelf dat je dit hebt willen ontvangen en nu dankbaar kunt zijn en bent gegroeid. Sluit vrede met de oorlog in jezelf, met de boosheid, met alles dat iedereen jouw heeft aangedaan. Neem afscheid van het slachtoffer in jezelf, ga in je eigenwaarde en waarheid staan. Sta op en stop met vechten tegen jezelf, tegen het leven en leer jezelf lief te hebben, leer het leven lief te hebben, waarmee je de ander ook leert liefhebben.
De beste verdediging is om niet te vechten. Dat valt niet mee als je nog strijd voert in jezelf. Wordt je nog boos, kwaad of geïrriteerd? Kijk dan wat er gebeurt. Waarop je boos bent, wat je nog bezighoudt, wat je nog dwars zit. Sluit er vrede mee, door te kijken wat het over jezelf zegt, wat het over jouw pad zegt. Zie het als een cadeau van het universum dat jij nodig had te kunnen groeien, in dankbaarheid tot wie jij nu bent. Wie oorlog voert met zichzelf, voert oorlog met de wereld om zich heen. Durf hulp te vragen, schaam je niet en sta op. Zie in dat vechten niet helpt en dat vrede rust geeft en je nieuwe mogelijkheden in het leven laat zien. Dat oorlog in jezelf destructief is en dat vrede iets bouwt, iets schept. Mijn voorgaande artikel ging over waarom overkomt jou dat. Wil je meer over vrede sluiten met jezelf lezen en weten? Lees dan dat stuk eens terug. Klik hier om direct te lezen.
Liefde voor jezelf, liefde voor de ander, liefde voor het leven!
Vanuit mijn hart en ziel hoop ik dat ik jullie geïnspireerd heb zoals ik geïnspireerd was om deze woorden op papier te zetten.
We zijn allemaal mens, met onze eigen worstelingen, je bent niet alleen en durf te vragen. Vraag en het wordt je gegeven…. Jouw innerlijke kind bepaalt wat je vraagt en hoe je het ontvangt…
Alle liefs, veel liefde en mooie liefdevolle relaties gewenst!
Laat Valentijn maar komen!
En hou van jezelf!
Mireille